Cum să aplici cu succes pentru ajutorul de stat oferit de Comisia de Film din România

1.  Verifică daca ai o companie care este producător de film sau companie de service de film și dacă ai în CV-ul tău cel puțin o producție. Dacă ai experiență și realizări în domeniu dar vrei să înființezi o companie de producție de film sau de service de film dedicată unui proiect, este ok. CV-ul tău personal va insoți pe cel al noii companii și experiența ta va fi luată în considerare. Dacă însă nici compania ta și nici tu nu ai măcar un singur proiect realizat, atunci nu este cazul să aplici. Se verifică nu doar faptul că ai un CAEN de producător și ești înscris în Registrul Cinematografiei dar și dacă  produci filme.

2. Nu aștepta proiecte din străinătate, poți aplica cu un proiect 100% românesc. Acest ajutor de stat nu este destinat doar proiectelor cu finanțare străina, pot beneficia de el și proiectele realizate de producători români și finanțate exclusiv din surse romănești.

3.  Asigură-te că proiectul tău este un « produs cultural » în sensul prevederilor legale aplicabile acestui ajutor de stat. Banii pe care îi vei primi sunt bani publici și libertatea de exprimare artistică nu este similară cu cea din cazurile în care finanțarea este privată. Spre exemplu, dacă scenariul conține injurii la adresa guvernului (oricare ar fi guvernul), nu vei putea primi ajutorul de stat.

4. Nu compara acest ajutor de stat cu alte ajutoare de stat oferite de alte țări europeane, nu îți va fi de niciun ajutor, fiecare are mecanismul propriu de acordare. Nu te va ajuta nici comparația cu ajutorul de stat oferit de CNC, care, și el, are un mecanism de acordare complet diferit.

5.  Dacă ai nevoie de sprijin pentru a înțelege unele prevederi ale legislației, găsește un avocat cu dublă specializare în proprietate intelectuală și ajutoare de stat.Materia ajutoarelor de stat este destul de complicată și nu toată lumea se pricepe. De exemplu, cumulul ajutoarelor de stat. Cum știi dacă l-ai gasit ? Pune-i întrebări și dacă știe să răspundă pe loc și tu înțelegi ce ți-a răspuns, atunci angajează-l. Comisia Națională de Strategie și Prognoză nu are voie să ofere consultanță juridică, nu te va ajuta prea mult să trimiți emailuri în care să ceri sfaturi. Nu te ajută prea mult nici să întrebi alți producători cum au facut, cel mai probabil au fost consiliați de un specialist.

6. Asigură-te că documentele prezentate Comisiei sunt serioase, pot fi luate în considerare și nu sunt special « fabricate » pentru a obține Certificatul de solicitant, mai ales dacă sunt grosolan fabricate.Astfel de lucrurise văd cu usurință si pot atrage respingerea cererii tale.

7. Asigură-te că planul de producție al proiectului pe care îl prezinți Comisiei nuindică o dată de începere anterioară datei la care ai depus cererea de ajutor de stat la Comisie. Ajutorul de stat este unul cu efect stimulativ de aceea se califică acele proiecte în privința cărora cererea de finanțare s-a făcut înaintea începerii lucrului.

8. Dacă vrei sa obții intensitatea maximă de 45%, citește cu mare atenție condițiile privind promovarea cerută de legislație. Simpla apariție într-un cadru a unei clădiri istorice din București sau a unei placuțe cu numele unei localități românești nu este promovare in sensul legii. La fel, dacă personajul principal are o replică în care spune că s-a nascut la Călărași.

9. Ca să obții ajutorul de stat, trebuie mai întâi să cheltui banii proprii (adică cei obtinuți de tine din sursele de finanțare). Asigură-te că bugetul pe care îl indici este realist. Dacă indici un buget cu mult peste cât știi că vei putea cheltui nu îți va folosi la absolut nimic, vei primi 35% (maxim 45%) din ceea ce ai cheltuit efectiv și mai ales ai dovedit că ai cheltuit. Reține că trebuie să dovești că ai plătit și nu doar că ești în posesia unei facturi. Dacă indici un buget mai mic sau mult mai mic care în timpul producției se va mari, nu vei putea beneficia de corecția ajutorul de stat în funcție de bugetul mărit. Calea de mijloc este și în acest caz cea mai bună soluție.

10.  Dintre proiectele care îndeplinesc condițiile de eligibilitate, selecția se va face pe principiul « primul venit, primul servit ».  « Primul venit » înseamnă primul venit cu toate documentele în bună regulă. Dacă documentația depusă de tine necesită clarificări și lămuriri, locul ocupat de tine la data depunerii cererii va fi ocupat de următorul solicitant, iar tu vei trece la coada listei. Asigură-te că documentele depuse sunt clare, conforme și fac dovada celor pe care le afirmi în cerere.

11. Dacă cererea ți-a fost respinsă, nu renunța, poți aplica din nou, imediat, cu același proiect dar cu condiția ca de data aceasta să fii remediat complet greșelile pe care le-ai făcut și care au determinat refuzul din partea Comisiei. Cere totuși ajutorul unui specialist, îți va fi mult mai ușor.